Dzisiaj przygotowaliśmy kurczaka Tikka Masala.
Myślę, że warto zacząć podawać przepisy prezentowanych potraw, tak więc:
Kurczak Tikka Masala
Składniki:
- trzy piersi z kurczaka
- oliwa
- duży pomidor
- koncentrat pomidorowy
- dwie cebule
- świeży czosnek
- świeży imbir
- kardamon
- mielony kminek
- pieprz Cayenne
- słodka papryka
- kurkuma
- laska cynamonu
Przyrządzanie:
- Pokroić cebule, pomidora oraz piersi z kurczaka. Posolić piersi z kurczaka.
- Wlać oliwe na patelnię, po podgrzaniu włożyć cynamon oraz ziarna kardamony do oliwy. Po paru sekundach wyjąć cynamon oraz kardamon. Potrawa będzie posiadała przyjemny aromat.
- Na oliwie zbrązowić cebule.
- Zmieszać wszystkie przyprawy i połączyć z cebulą. Chwile podgrzewać.
- Dodać pomidory, koncentrat.
- Dodać wodę, podgrzewać parę minut. Doprawić do smaku solą.
- Dodać kawałki kurczaka - smażyć/gotować przez 15 minut mieszając.
- Opcjonalnie można dodać jogurt aby zniwelować ostry smak pieprzy Cayenne.
Finalne danie:
Smak: ostre jak diabli ;]