Monday, February 04, 2008

W ostatnią niedzielę zrobiliśmy sobie jabłecznik. Przepis prosty, czas przygotowania wraz z pieczeniem to mniej niz godzina.

Składniki:
  • 4 żółtka,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 kg mąki,
  • 1 łyżeczka roszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • starte jabłka i gotowe przyprawione przetarte jabłka w słoiku od Fructy,
  • cynamon,
  • cukier waniliowy.
Przygotowanie:
Ciasto ( żółtka, margaryna, cukier, mąka, proszek, śmietana ) zagnieść, podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na górę wyłożyć tarte jabłka , posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem. Na to wyłożyć ubitą pianę z 4 jaj. Drugą połowę ciasta pokruszyć na górę . Piec 30 minut w temperaturze 220 stopni. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Świeżo po wyciągnięciu wygląda następująco: