Składniki:
- 4 żółtka,
- 1 kostka margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 kg mąki,
- 1 łyżeczka roszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki śmietany,
- starte jabłka i gotowe przyprawione przetarte jabłka w słoiku od Fructy,
- cynamon,
- cukier waniliowy.
Ciasto ( żółtka, margaryna, cukier, mąka, proszek, śmietana ) zagnieść, podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na górę wyłożyć tarte jabłka , posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem. Na to wyłożyć ubitą pianę z 4 jaj. Drugą połowę ciasta pokruszyć na górę . Piec 30 minut w temperaturze 220 stopni. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Świeżo po wyciągnięciu wygląda następująco: