Tuesday, April 17, 2007

Dzisiaj przygotowaliśmy kurczaka Tikka Masala.

Myślę, że warto zacząć podawać przepisy prezentowanych potraw, tak więc:

Kurczak Tikka Masala
Składniki:
  • trzy piersi z kurczaka
  • oliwa
  • duży pomidor
  • koncentrat pomidorowy
  • dwie cebule
  • świeży czosnek
  • świeży imbir
  • kardamon
  • mielony kminek
  • pieprz Cayenne
  • słodka papryka
  • kurkuma
  • laska cynamonu
Przyrządzanie:
  1. Pokroić cebule, pomidora oraz piersi z kurczaka. Posolić piersi z kurczaka.
  2. Wlać oliwe na patelnię, po podgrzaniu włożyć cynamon oraz ziarna kardamony do oliwy. Po paru sekundach wyjąć cynamon oraz kardamon. Potrawa będzie posiadała przyjemny aromat.
  3. Na oliwie zbrązowić cebule.
  4. Zmieszać wszystkie przyprawy i połączyć z cebulą. Chwile podgrzewać.
  5. Dodać pomidory, koncentrat.
  6. Dodać wodę, podgrzewać parę minut. Doprawić do smaku solą.
  7. Dodać kawałki kurczaka - smażyć/gotować przez 15 minut mieszając.
  8. Opcjonalnie można dodać jogurt aby zniwelować ostry smak pieprzy Cayenne.
Finalne danie:


Smak: ostre jak diabli ;]

2 comments:

Tomasz Sandecki said...

No najlepiej to to nie wygląda ale znając Wasz kulinarny kunszt na pewno jest pyszne :-)

Hamster said...

No tak, slyszalem juz takie opinie ze nie najlepiej to wyglada ;) I chyba wypada sie zgodzic z ta opinia.